the stone house, herefordshire

 

Winner of the Build-it magazine Building of the year award

 

The house has a low profile which merges into the natural contours of the landscape The roof curves in sympathy with the rise and fall of the land in which it sits.  Natural stone and subdued colours help the house to merge into its surroundings

 

The garage is constructed as a basement to the house, taking advantage of the position on the steeply sloping site, thus minimising the massing of the building The building is orientated to exploit the views of the landscape from within and for the principal rooms to benefit from solar gain.  A deck along the full length of the southern elevation links the principal rooms with each other and with the landscape

Materials were chosen to have a low environmental impact:reclaimed walling stone from existing buildings on the site;recyclable aluminium for windows and external doors; renewable timber for the roof structure and decking